Musik- och teaterbiblioteket

Brev 1902-1924 / Evert Taube ; inledning, urval och kommentarer av Pia Schmidt de Graaf.

Av: Taube, Evert, 1890-1976 [aut]Medverkande: Schmidt de Graaf, Pia, 1957- [edt]Language: Swedish Publisher: [Veddige] : Bokome, [2021]Manufacturer: Halmstad : Bulls Graphics, 2021Beskrivning: 410 sidor illustrationer 22 cmInnehållstyp: text Mediatyp: unmediated Bärartyp: volumeISBN: 9789198412864Annan titel: Evert Taube : brev 1902-1924Föredragen titel: Korrespondens Urval Ämne(n): Taube, Evert, 1890-1976 | Sekelskiftet 1900 | 1910-talet | 1920-talet | Svenska författare | Vissångare | SverigeGenre/Form: Biografier | KorrespondensDDK-klassifikation: 782.42164092 SAB-klssifikation: Ijz Taube, Evert | Gcz Taube, Evert | Lz Taube, Evert Anmärkning bestånd: C17.424 Libris-ID: dr0lw6kgbvm08l12Summary: Nationalskalden Evert Taube är mest känd för sina visor men han var också författare, konstnär, kompositör och en fantastisk brevskrivare, kanske var han vår siste store brevskrivare. Det finns många tusen brev av Evert Taubes hand bevarade. Hans brev är utformade med stor omsorg och han fann stort nöje i att skriva brev. Pia Schmidt de Graaf, som har ordnat det omfångsrika arkivet efter Evert Taube, har här samlat brev från en mängd olika arkiv och privata samlingar. De flesta av breven är okända och aldrig tidigare publicerade. De kommer att ge en delvis ny bild av den unge Evert Taube. I breven kommer vi närmare människan Evert Taube. Breven som är till föräldrar och syskon, vänner och förläggare utgör samtidsskildringar från en svunnen värld. Taube berättar om sitt arbete, sjukdom och kärlek, natur och kultur, möten med människor från alla sina resor och vistelseorter i fjärran länder som Argentina, Tunisien, Italien, Frankrike… eller mer närbelägna platser som Vinga och Smögen eller norrländska hamnar och hans lovsång över den östgötska landsbygden som inte tidigare uppmärksammats. Breven är försedda med kommentarer och har en inledning, som bygger på tidigare ej använt källmaterial som belyser Evert Taube och hans gärning under ungdomstiden ur nya perspektiv. Boken är illustrerad med tidigare opublicerade teckningar, skisser och fotografier. Arkivmaterialet har fotograferats av Håkan Berg.
List(s) this item appears in: Musiklitteratur våren 2021
Item type Current library Call number Materials specified Status Date due Barcode Item holds
Book Musik- och teaterbiblioteket
Öppen samling
C17.424 Available 26201870024
Total holds: 0

Nationalskalden Evert Taube är mest känd för sina visor men han var också författare, konstnär, kompositör och en fantastisk brevskrivare, kanske var han vår siste store brevskrivare. Det finns många tusen brev av Evert Taubes hand bevarade. Hans brev är utformade med stor omsorg och han fann stort nöje i att skriva brev. Pia Schmidt de Graaf, som har ordnat det omfångsrika arkivet efter Evert Taube, har här samlat brev från en mängd olika arkiv och privata samlingar. De flesta av breven är okända och aldrig tidigare publicerade. De kommer att ge en delvis ny bild av den unge Evert Taube. I breven kommer vi närmare människan Evert Taube. Breven som är till föräldrar och syskon, vänner och förläggare utgör samtidsskildringar från en svunnen värld. Taube berättar om sitt arbete, sjukdom och kärlek, natur och kultur, möten med människor från alla sina resor och vistelseorter i fjärran länder som Argentina, Tunisien, Italien, Frankrike… eller mer närbelägna platser som Vinga och Smögen eller norrländska hamnar och hans lovsång över den östgötska landsbygden som inte tidigare uppmärksammats. Breven är försedda med kommentarer och har en inledning, som bygger på tidigare ej använt källmaterial som belyser Evert Taube och hans gärning under ungdomstiden ur nya perspektiv. Boken är illustrerad med tidigare opublicerade teckningar, skisser och fotografier. Arkivmaterialet har fotograferats av Håkan Berg.

Musik- och teaterbiblioteket
Tegeluddsvägen 100, Stockholm, Sweden
exp@musikverket.se / + 46 8 519 554 12
Nearest bus stop: Frihamnsporten. Buses 1, 72 and 76 stop right outside. Nearest underground stations are Gärdet and Karlaplan.